VPP4Island Gökçeada uygulama modeli için ilk adımlar atıldı

VPP4Island Gökçeada uygulama modeli için ilk adımlar atıldı

Avrupa Komisyonu Yaratıcılık ve İnnovasyon programı olan H2020 tarafından kabul edilen ve anakaradan şebekeye bağlı adaların, akıllı ve sanal şebekeler kullanarak bağımsızlığını sağlamak üzere gerçekleşen VPP4ISLANDS projesini ilk uygulaması için Gökçeada’da sanal depolama özelliği olan depolama tesisinin temeli atıldı. Projenin ülke ortakları olan UEDAŞ, Innovitas, Bozcaada Belediyesi ve TROYA Çevre Derneği temel atma töreninde bir araya geldi.

Elektrik hayatımıza artık tamamen vaz geçilmez bir unsur. Elektrik şebekesine ana karadan bağlı adalarda yaşayanlar için en önemli sorunlardan biri enerjinin bağımsızlığı. Adalarda yaşayanlar bu bağımsızlığın önemini dönem dönem daha çok hissediyor. Hava durumu, ana kara ile bağlantı sağlayan kablonun kopması gibi durumlarda tüm ada elektriksiz kalabiliyor. Bakım ve tamiri de çok yüksek maliyetli olan bu kablolar yerine, adanın kendi elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlaması çok daha pratik bir gerçek. Bu gerçekten yola çıkan VPP4ISLANDS projesi tüm adaları elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamak üzere yola çıktı. Özellikle de nüfus yoğunluğu yüksek olan adalarda kurulacak akıllı ve sanal bir şebeke ile bu talebi karşılamak ve de daha efektif bir elektrik dağıtımı sağlanmak için çalışmalar yapılmakta. Tüm bunları ülkemizde Gökçeada ve Bozcaada’da deneyeceğimiz bu projede derneğimizin görevi, adalardaki bu geçişi yerelde yaşayanların katılımı ile sağlamak üzere modeller geliştirmek. Yenilenebilir enerji kooperatifleri ve enerji toplulukları ile yerel yönetişimin arttırılması için modelleri de bu adalarda denemeye başlayacağız.

Bu amaçla, ilk şamada Gökçeada’da, proje ortağımız UEDAŞ tarafından bir akıllı depolama tesisi kurulacak. İşte bu depolama tesisinin temel atma töreni önceki gün gerçekleşti. Projenin Türkiye’deki ortakları olan TROYA Çevre Derneği, UEDAŞ, Innovitas ve Bozcaada Belediyesi bu temel atma törenine katıldılar ve projenin uygulama adımları için ilk imzaları attılar. 42 ay sürecek olan projede, sanal depolama ve sanal şebeke sistemleri denenecek. Adalarda enerji bağımsızlığına geçiş için adalıların da sürece ve kararlara katılacağı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak da karbondan arındırılmış adaların gerçekleşmesine katkı sağlayacakları bir süreci başlatmış oluyorlar.

Proje hakkında bilgi için: https://vpp4islands.eu/ ve https://www.troyacevre.org/vpp4islands-projesi-basliyor/

betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet